Measurement precision and spatial resolution with kriging digital image correlation - Wang, Dezhi (Strojniški vestnik, 2016)
Korelacija digitalnih posnetkov (DIC) je danes verjetno najbolj priljubljena metoda za merjenje odmikov in deformacij na področju eksperimentalne mehanike. Algoritme DIC lahko razvrstimo v dve glavni kategoriji: na lokalne algoritme DIC, ki bazirajo na podmnožicah, in globalne algoritme DIC, ki delajo s polnim poljem. Vrednotenje učinkovitosti različnih algoritmov DIC z ozirom na natančnost meritev in prostorsko ločljivost po standardnem postopku je pomembno za praktično uporabo. Idealni algoritem DIC bi v istem trenutku dosegal tako odlično natančnost kakor tudi odlično prostorsko ločljivost, toda v praksi so vedno potrebni določeni kompromisi. Natančnost meritev je mogoče kvantificirati z vrednotenjem standardnega odklona merilnega šuma. Za preučevanje prostorskih fluktuacij polja odmikov je običajno treba določiti prostorsko ločljivost, kar pa je zelo težavna naloga, če k njej pristopamo eksperimentalno. V izogib tem omejitvam so bili uporabljeni sintetični posnetki peg z naloženimi ravninskimi sinusnimi odmiki. Za učinkovito statistično preiskavo prostorske ločljivosti so bile uporabljene različne prostorske frekvence. Na ta način je bila redefinirana tudi prostorska ločljivost lokalnih in globalnih algoritmov DIC. Z istočasnim upoštevanjem natančnosti in prostorske ločljivosti je zagotovljena verodostojna primerjava učinkovitosti različnih algoritmov DIC.
Keywords: korelacija digitalnih posnetkov; merilna natančnost; prostorska ločljivost; regresija Kriging