Novejša slovenska ljubezenska poezija in njen evropski kontekst - Pavlič, Darja (Slavistična revija, 2006)
Prispevek se ukvarja s tematiko ljubezni v poeziji dveh sodobnih slovenskih pesnikov, Milana Jesiha in Borisa A. Novaka, in sicer tako, da ugotavlja, kakoje njuno ustvarajanje povezano z evropsko literarno tradicijo. Literarna veda na osnovi neštetih pesniških besedil, ki govorijo o ljubezni, ni izoblikovala žanrske definicije, ki bi poenotila različne zgodovinske poglede na ljubezen in natančno opredelila vsebino ljubezenske poezije. Prvi del tega prispevka kot izhodišče za obravnavo dveh slovenskih pesnikov predastavi Rougemontov koncept strastne ljubezni, izpeljan iz mita Tristan in Izolda.
Keywords: Jesih, Milan; literarna tradicija; literary tradition; ljubezen; ljubezenska poezija; love; love poetry; mit o Tristanu in Izoldi; myth of Tristan and Isolde; Novak, Boris A.; Slovene literature; Slovene poetry; slovenska knjiženost; slovenska poezija; tematologija