Poučevanje angleščine na zgodnji stopnji po metodi Helen Doron - Kladnik, Manca (Vestnik za tuje jezike, 2014)
Pojem večjezičnost ima na pragu 21. stoletja vse večjo vlogo na vseh ravneh; na ravni sveta, Evrope, Evropske unije, Slovenije, posameznika. Posledično nastaja tudi vedno več jezikovnih institucij po vsem svetu. V članku je podrobneje predstavljena metoda za učenje angleščine Helen Doron Early English z lastnimi jezikovnimi centri za učenje angleščine po celem svetu. Opisana sta najpomembnejša vpliva na razvoj metodologije; metoda Glenna Domana in Suzukijeva metoda. Članek zajema tudi Doronino kritiko tradicionalnega šolskega sistema, usposabljanje učiteljev ter rezultate Helen Doron Early English. V raziskovalnem delu je opisana kvalitativna raziskava (študija primera), ki je bila opravljena v ljubljanskem centru Helen Doron Early English. Rezultati analize so predstavljeni po posameznih raziskovalnih vprašanjih. V zaključku so povzete glavne lastnosti metode in predlog za nadgraditev raziskave z objektivno longitudinalno empirično raziskavo o rezultatih metode.
Keywords: angleščina; English; tuji jeziki; didaktika jezika; metode poučevanja; metoda Helen Doron; metoda Glenna Domana; Suzukijeva metoda; zgodnje poučevanje tujih jezikov