Stranski učinki kortikosteroidov za lokalno uporabo na koži in priporočila za varno uporabo - Benedičič-Pilih, Ana (Medicinski razgledi, 2001)
Kortikosteroidi za lokalno uporabo na koži so eno najpogosteje uporabljenih zdravil v dermatologiji. Število derivatov različne učinkovitosti in število farmacevtskih oblik te skupine zdravil še vedno narašča. Z razvojem močno učinkovitih pripravkov se veča tudi nevarnost stranskih učinkov, zato je nujno, da dobro poznamo njihovo uporabo, stranske učinke in kontraindikacije. Prispevek obravnava načela uporabe kortikosteroidov za lokalno uporabo v dermatologiji s stališča preprečevanja resnejših oblik stranskih učinkov. Zapleti nepremišljenega ali nenadzorovanega zdravljenja s kortikosteroidi so namreč dokaj pogost vzrok za napotitve v dermatološko ambulanto.
Keywords: Dermatitis alergijski, kontaktni; Skin diseases; Drug therapy; Hidrokortizon topični; Hydrocortisone, topical; Kožne bolezni; Therapeutic use; Dermatitis perioralni; Pigmentacija, motnje; Adverse effects; dermatologija; Dermatitis, allergic contact; Dermatitis, perioral; therapy; zdravljenje; zdravila; drug; Pigmentation disorders; kortikosteroidi; škodljive snovi