Dokazi o učinkovitosti uporabe robota in navidezne resničnosti v rehabilitaciji - Matjačić, Zlatko (Rehabilitacija (Ljubljana), 2011)
Izhodišča: Rehabilitacijska robotika in okolja navidezne resničnosti se vedno bolj uveljavljajo pri kliničnem rehabilitacijskem delu, saj pacientom omogočajo večje število ponovitev pri urjenju gibanja, hkrati pa terapevte razbremenjujejo napornega telesnega dela. Zaradi velikih investicijskih stroškov so za dokončno uveljavitev rehabilitacijske robotike ključni dokazi o njeni učinkovitosti. Metode: Pregledali smo literaturo, ki poroča o randomiziranih kliničnih poskusih (RKP), v katerih so primerjali učinkovitost rehabilitacijskih robotov oz. okolij navidezne resničnosti z uveljavljenimi terapevtskimi pristopi pri urjenju gibanja. Rezultati: Po kriterijih o moči dokazov, povzetih po spletnem portalu Evidence-Based Review on Stroke Rehabilitation (www.ebrsr.com), smo ugotovili, da so na ravni dokazov 1a (največja moč dokazov): i.) rehabilitacijski roboti za urjenje gibanja vsaj tako učinkoviti kot uveljavljeni terapevtski pristopi, ii.) rehabilitacijski roboti za urjenje gibanja roke izboljšajo funkcionalnost rame in komolca, nimajo pa pomembnega vpliva na funkcionalnost zapestja, iii.) okolja navidezne resničnosti lahko izboljšajo sposobnosti gibanja paretične roke. Zaključki: Rehabilitacijska robotika in okolja navidezne resničnosti imajo velik potencial v procesih fizikalne medicine in rehabilitacije.
Keywords: efficiency; Evidence-Based Medicine; haptična robotika; navidezna resničnost; Nondirective Therapy; Occupational Therapy; rehabilitacija; Robotics; učinkovitost; vocational rehabilitation