Polarni sij in Zemljino magnetno polje - Mohorič, Aleš (Obzornik za matematiko in fiziko, 2018)
Polarni sij je pojav interakcije Sončevega vetra in Zemljine magnetosfere. Nastane, ko delci Sončevega vetra zaidejo v termosfero in vzbujajo zračne molekule. Opisane so lastnosti polarnega sija in mehanizem nastanka.
Keywords: magnetosfera; polarni sij; Sončev veter; Zemljino magnetno polje