S poznavanjem prehranskih vrednosti živil do uravnoteženega prehranjevanja - Dolinar, Jelka (Farmacevtski vestnik, 2022)
Izbira in priprava hrane je vsakodnevno opravilo slehernega gospodinjstva. Farmacevti kot interdisciplinarno usposobljeni zdravstveni delavci lahko ob poznavanju prehranskih vrednosti živil, prehranskih navad, zdravstvenega stanja in načina življenja posameznika ocenijo, ali je njegova prehrana uravnotežena ali pa je potreben dodaten vnos esencialnih hranil s prehranskimi dopolnili. V članku smo predstavili nekaj glavnih vzrokov za izgube hranil med pripravo živil za lastne potrebe in dejavnikov, ki vplivajo na biološko uporabnost hranil iz živil. Sestavili smo jedilnik z energijsko vrednostjo okoli 2000 kcal (kar ustreza 8368 kJ) in podatke o sestavi živil primerjali v petih različnih prehranskih podatkovnih zbirkah. Ugotavljali smo energijsko vrednost hrane, celokupno vsebnost makrohranil ter nekaterih mikrohranil glede na priporočene dnevne vnose, med katerimi smo izbrali šest mineralov in deset vitaminov. Rezultati se med podatkovnimi zbirkami razlikujejo, vseh pet zbirk pa kljub temu omogoča uporabno oceno prehranske vrednosti živil, ki je osnova za prehranska priporočila.
Keywords: food; food databases; Hrana; macronutrients; makrohranila; micronutrients; mikrohranila; nutrition values; podatkovne zbirke; prehranska vrednost