Cepljenje oseb z avtoimunsko boleznijo proti covidu-19 - Gruden, Staš (Placebo, 2022)
Bolniki z avtoimunskimi boleznimi so v času pandemije covida-19 zaradi motenj v delovanju imunskega sistema še posebej izpostavljeni okužbam s SARS-CoV-2. Do sedaj zbrani podatki kažejo, da predstavljajo avtoimunske bolezni in uporaba imunosupresivov poleg starosti in drugih pridruženih bolezni, kot sta hipertenzija in sladkorna bolezen, dodaten dejavnik tveganja za hujši potek bolezni covid-19. Kljub velikemu številu izvedenih raziskav o zapletih covida-19 te naslavljajo predvsem zdravo oziroma imunokompetentno populacijo, podatkov o bolnikih z avtoimunskimi boleznimi pa je malo. Raziskovanje ustreznih pristopov in načinov zdravljenja okužb s SARS-CoV-2 pri bolnikih z avtoimunskimi boleznimi bo v prihodnje pripomoglo k boljšemu razumevanju zdravljenja v tej skupini bolnikov.
Keywords: antibodies; autoimmune disease; Avtoimunske bolezni; COVID 19; immune response; immunosuppresives; imunosupresivi; Imunski odziv; protitelesa; revmatične bolezni; rheumatic disease; SARS-CoV-2; učinkovitost cepljenja; vaccine efficacy