Using the extension coordination model to reproduce the enthalpies of transfer of tetraethylurea from water to aqueous ethanol, propan-1-ol and acetonitrile at 298 K - Behbehani, G. Rezaei (Acta chimica slovenica, 2006)
Določili smo entalpije prenosa, .tH., tetraetiluree (TEU) iz vode v različne vodne mešanice etanola, 1-propanola in acetonitrila. Rezultate smo analizirali s pomočjo razširjenega koordinacijskega modela solvatacije. Ugotovili smo, da je v obravnavanih mešanih topilih solvatacija TEU sicer naključna, da pa je interakcija TEU z etanolom in 1-propanolom močnejša kot z vodo.
Keywords: 1-propanol; entalpija; etanol; ethanol; fizikalna kemija; kalorimetrija; raztopine; solvatacija; termodinamika; tetraetilurea; voda