Kolektivna pogodba za pripadnike Slovenske vojske - Štampar, Ljubo (Mednarodna revija za javno upravo, 2014)
V analizi ugotavljamo, da trend vse večje podobnosti vojaškega poklica s poklici v javnem sektorju zahteva tudi podobno regulacijo odnosov med vojsko in vojakom v zvezi z delom, tako kot povsod drugje v javnem sektorju. Ugotavljamo, da evropske institucije zagovarjajo koncept, po katerem ima vojak iste pravice kot drugi državljani. Zlasti se poudarja pravica do dogovarjanja v zvezi s posebnostmi opravljanja vojaške službe. V državah Evropske unije, na primer na Irskem, se uporabljata dva pristopa glede nadomestil v zvezi s posebnostmi opravljanja vojaškega poklica. V naši državi vojaki nimajo niti lastne kolektivne pogodbe, niti možnosti pogajanj glede posebnosti opravljanja vojaškega poklica. Med iskanjem razlogov za odsotnost kolektivne pogodbe za vojake ugotavljamo, da naša država sicer priznava omejeno sindikalno svobodo, vendar vojakom odreka pravico do kolektivnih pogajanj v zvezi s posebnostmi opravljanja vojaškega poklica. Hkrati pa medsebojna tekmovalnost vojaških sindikatov zaradi nasprotujočih si stališč slabi potencialno pogajalsko moč zaposlenih in vpliva tudi na njihov odnos do samostojne kolektivne pogodbe za vojake.
Keywords: collective agreement; javni sektor; kolektivne delovne pogodbe; military professions; public sector; Slovenia; Slovenija; Slovenska vojska; vojaki; vojaški poklici