Fact, myth and legend in Matthew Arnold's Westminister Abbey - Braček, Tadej (ELOPE (Ljubljana), 2007)
Članek obravnava večplastno elegijo "Westminstrska opatija", ki ji kritiki Matthewa Arnolda niso posvečali kaj dosti pozornosti. Posvečena je Arnoldovemu dolgoletnemu prijatelju dekanu Stanleyju, ki je bil, kot Arnold sam, "otrok luči". Ta termin se nanaša na njun skupni boj proti filistrstvu, ki je bilo prisotno v takratni angleški družbi. Ker pesem govori o resnični osebi, vsebuje tudi resnične podatke, kot so na primer dejstva iz Stanleyjevega življenja, ki so predstavljena v obliki hvalnice. Poleg tega pa pesem bralcu predstavi staro saksonsko legendo o posvetitvi Westminstrske opatije, ki bi jo naj posvetil sam Prvi apostol (Sv. Peter). Poleg te legende Arnold v pesmi uporabi tudi klasične oz. grške aluzije, ki služijo opisovanju dekanove osebnosti. V eni izmed njih je Stanley poistoveten z Demofonom, spet v drugi pa se spremeni v večni orakelj Westminstrske opatije, pri čemer Arnold uporabi metaforo grškega arhitekta Trofonija. Vsi ti elementi tvorijo homogeni slavospev pokojnemu, ki je literarno delo, vredno branja tako za študente kot proučevalce angleške literature. Potrebno bi bilo razmisliti o uvrstitvi pesnitve v angleški poetični kanon.
Keywords: angleška književnost; angleška poezija; Arnold, Matthew: Westminster Abbey; viktorjanska poezija