On the merits and shortcomings of semantic primes and natural semantic metalanguage in cross-cultural translation - Trobevšek Drobnak, Frančiška (ELOPE (Ljubljana), 2009)
Namen pričujočega sestavka je predstaviti osnovne postulate teorije o pomenskih primitivih (prapomenih) in oceniti uporabnost naravnega pomenskega metajezika v medkulturnem prevodoslovju. Teorija, kot jo je oblikovala Anna Wierzbicka s svojimi sodelavci, predpostavlja obstoj univerzalnega seznama kognitivnih primitivov, ki so ubesedeni v vseh naravnih jezikih in ki, združeni v kanonične stavke osnovnih skladenjskih vzorcev, tvorijo t. i. naravni pomenski metajezik (NPM). Ta naj bi predstavljal boljšo izbiro, kot so tradicionalne slovarske definicije besed, oznake formalne in prototipske pomenske razčlembe, kot tertium comparationis pa naj bi ponujal tudi bolj učinkovito orodje pri prevajanju kulturno-specifičnih besed in etnoskladenjskih pojavov.
Keywords: canonical sentence; cognitive syntax; cross-cultural translation; kanonični stavek; kognitivna skladnja; medkulturni prevod; naravni pomenski metajezik; natural semantic metalanguage; prapomen; prevajanje; semantic prime; translation