Obratovanje hidravličnega turbostroja med prehodnimi pojavi - Bergant, Anton (Strojniški vestnik, 2003)
Prispevek obravnava obratovanje hidravličnega turbostroja med prehodnimi pojavi (vodni udar) v cevnih sistemih. Podane so osnove metode karakteristik in prehodnega kavitacijskega toka v ceveh. Hidravlični turbostroj je popisan kot robni pogoj v deltoidni mreži metode karakteristik. Prikazana sta dva industrijska primera: trenutna razbremenitev dveh 34 MW francisovih turbin in izklop centrifugalne črpalke. Rezultati izračunov in meritev na terenu se dobro ujemajo v obeh primerih.
Keywords: stroji turbinski; udar tlačni; hidroelektrarne; sistemi črpalni; hidravlični turbostroji; črpalke; turbine; prehodni pojavi; vodni udar