The Holocene vegetation dynamics and the formation of Neolithic and present-day Slovenian landscape - Andrič, Maja (Documenta Praehistorica, 2001)
V članku so predstavljeni rezultati paleoekološke raziskave, katere cilj je bil ugotoviti, kakšen je bil razvoj slovenske pokrajine in vegetacije v holocenu in kakšen je bil vpliv prvih kmetovalcev na okolje. Na štirih izbranih paleoekoloških najdiščih so bile izvedene sledeče analize: "losson-ignition", geokemična analiza, radiokarbonsko datiranje sedimenta, pelodna analiza in analiza koncentracije mikrooglja. Rezultati raziskave kaejo, da je bila neolitska pokrajina verjetno zelo dinamična in mozaična - sestavljena iz območij z različno vegetacijo. Ta vegetacija nima sodobnih analogij. Današnja slovenska pokrajina je nastala kasneje, več tisočletij po prehodu na kmetovanje.
Keywords: mlajša kamena doba; agriculture; kmetijstvo; Slovenia; Slovenija; rastlinstvo; archaeology; arheologija