Predšolska bralna značka "Mavrična ribica" in njen vpliv na kasnejše bralne navade - Kristan, Slavka (Knjižnica, 1997)
Projekt Koraki do knjige poteka na oddelku za mladino Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto in vključuje predšolske otroke - male šolarje iz novomeške, šentjernejske in škocjanske občine. Malček lahko predšolsko bralno značko - Mavrično ribico (priponko) pridobi v knjižnici s pripovedovanjem štirih pravljic (ali pesmic), ki so mu jih doma pripovedovali ali brali starši. Družinsko priznanje pa je skupno za otroke in starše. Projekt je nastal v želji, da bi se zmanjšala medijska zasvojenost otrok in bogatila duhovna vez med starši in otroki s pomočjo knjige. Smoter te aktivnosti je razvijati in bogatiti otrokov govor in mišljenje ter mu pomagati oblikovati pozitivno samopodobo. Z družinskim branjem smo pritegnili v knjižnico poleg šolarjev tudi njihove starše in jih navajamo na redno uporabo knjižničnega gradiva. Mnenja staršev, knjižničark, učiteljic in vzgojiteljic so zelo vzpodbudna in tudi sodelovanje malčkov je vsako leto boljše.
Keywords: Bralne značke; Predšolski otroci; bralna značka; branje; predšolska vzgoja