Rule-of-law crisis during the COVID-19 epidemic - Kogovšek Šalamon, Neža (Medicine, law & society, 2025)
Članek obravnava odločitve Ustavnega sodišča Republike Slovenije glede ukrepov vlade med epidemijo covida-19 v letih 2020–2022. Vlada je sprejela številne odloke, ki so uvedli zaprtje javnega življenja, policijsko uro, prepoved zbiranja, zapiranje šol in podjetij ter pogoj PCT za dostop do storitev. Ti ukrepi so močno posegli v temeljne pravice, kar je sprožilo številne ustavne presoje. Ustavno sodišče je več teh ukrepov razglasilo za neustavne, kar kaže na resne napetosti med varstvom javnega zdravja in načeli ustavne demokracije. Članek zasleduje dva cilja: oceniti obseg posegov v pravice ter preveriti, ali je vladanje z odloki ostalo v okviru demokratičnih načel. Ugotovitve kažejo, da je bila vladavina prava večkrat ogrožena, pravni instrumentarij pa zlorabljen za avtoritarne cilje. Slovenska izkušnja poudarja krhkost demokratičnih institucij v kriznih časih in ključno vlogo ustavnih sodišč pri obrambi ustavne ureditve, zlasti ko postanejo tarča političnih pritiskov v režimih z neliberalnimi elementi.
Keywords: constitutional court; constitutional democracy; COVID-19 epidemic; epidemija COVID-19; pravna država; rule of law; Slovenia; Slovenija; ustavna demokracija; ustavno sodišče