Nekaj premislekov o laboratorijskih preiskavah obnašanja zidov in zidanih konstrukcij pri potresni obtežbi - Tomaževič, Miha (Gradbeni vestnik, 2016)
Članek obravnava nekaj problemov preizkušanja in eksperimentalnih raziskav obnašanja zidov in zidanih stavb pri potresni obtežbi z vidika izkušenj, dobljenih na Zavodu za gradbeništvo Slovenije. Predstavljene so značilne metode preizkušanja zidov in analiziran je vpliv najpomembnejših parametrov, kot so robni pogoji, način nanašanja obtežbe in velikost preizkušancev, na rezultate meritev in porušni mehanizem. Na kratko so predstavljeni tudi pogoji, ki morajo biti zagotovljeni pri preiskavah modelov zidanih stavb na potresni mizi, in opisani značilni primeri eksperimentalnih raziskav.
Keywords: boundary conditions; case studies; loading protocols; modelne preiskave na potresni mizi; potek obremenitev; preiskave zidov; primeri; robni pogoji; shaking table model tests; testing of walls