Importance of digitization and integration of paper-based documentation in museums - Zlodi, Goran (Knjižnica, 2019)
Namen: Raziskali bomo pomen muzejske dokumentacije v papirni obliki. Ta obsega različne vrste dokumentacije, ki se tiče muzejskih predmetov. Raziskali bomo tudi njen položaj in vlogo v kontekstu celovitega dokumentiranja kulturne dediščine. Naš drugi cilj je razumevanje odnosa kustosov do dokumentacije v papirni obliki ter vpogled v obstoječo prakso. Ugotoviti želimo potrebe kustosov do te dokumentacije. Pregledali bomo tudi ustrezne oblike njene integracije v celovite sisteme dokumentacije, in sicer v smislu spoštovanja načela kontinuitete muzejske dokumentacije. Raziskali bomo možnosti, da bi se dokumentacijo v papirni obliki z digitalizacijo vključilo v računalniške procese inventarizacije in katalogizacije muzejskega gradiva. Metodologija/pristop: Prikazali bomo teoretični in zakonski okvir, v katerem je opredeljeno varovanje kontinuitete muzejske dokumentacije. Prikazali bomo tudi načrt empirične raziskave, ki bo potekala v dveh delih. V prvem delu bomo izvedli fokusno skupino kot eksplorativno kvalitativno metodo. V drugem delu bomo izvedli anketo kot kvantitativno raziskovalno metodo. Z anketo bomo preverili raziskovalna vprašanja na večjem vzorcu kustosov na Hrvaškem. Rezultati: Zasnovali smo ustrezni teoretični okvir. Pregledali smo literaturo, primere digitalizacije in integracije dokumentacije v papirni obliki v Muzeju mesta Zagreba. Podrobno je opisan načrt empirične raziskave. Omejitve raziskave: Ker tema še ni dovolj raziskana, bomo z eksplorativno raziskavo identificirali ključne tematske enote in vprašanja za kvantitativno raziskavo. Izvirnost/uporabnost raziskave: Prvič se pristopa k podrobnemu raziskovanju dokumentacije v papirni obliki. Pričakujemo visoko uporabno vrednost rezultatov: raziskavo je mogoče ponoviti v drugih državah ali v mednarodnem okolju. Ponuditi je mogoče pomembne smernice pri določanju prioritet za digitalizacijo stare dokumentacijo in pri njeni integraciji v muzejske informacijske sisteme. Raziskali in nadgradili bomo tudi prednosti digitalizacije stare dokumentacije za povečanje stopnje računalniške inventarizacije oziroma za zmanjševanje zaostanka v dokumentiranju ter zagotavljanju kontinuitete muzejske dokumentacije.
Keywords: digitalizacija; integracija informacij; muzeji; muzejska dokumentacija