Sea-wave dynamic loading of sailing yacht's retractable keel - Koc, Pino (Strojniški vestnik, 2014)
Kobilica na sodobnih jadrnicah je oblikovana v obliki navpično stoječega krila simetričnega prereza, ki sega globoko pod trup jadrnice. Običajno je na spodnjem koncu krila dodana še utež, prav tako hidrodinamično oblikovana, s katero zmanjšujejo nagib jadrnice, ki je posledica delovanja sile vetra na jadra. Globoko segajoča kobilica in utež je seveda primerna za jadranje, obenem pa onemogoča vplutje v plitkejše zalive in pristanišča. Z namenom ohranjanja obeh zaželjenih lastnosti, t.j., kvalitetnih jadralskih sposobnosti in dostopnosti v plitkejše vode, so razvili različne vrste dvižnih kobilic. Poseben tip dvižnih kobilic je t.i. teleskopska kobilica, ki je pritrjena na trup s spodnje strani in, za razliko od običajnih dvižnih kobilic, katerih dvižni jašek zaseda znaten del bivalnega dela v trupu jadrnice, ne sega v notranjost trupa.
Keywords: jadrnice; računalniške simulacije; teleskopske dvižne kobilice; vetrni valovi