Močnostni spekter nihanja med mirno stojo pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo - Bartolić, Andrej (Medicinski razgledi, 2001)
Parkinsonova bolezen je počasi napredujoča, degenerativna bolezen dopaminskih nevronov črne substance neznanega vzroka. Glavna patomorfološka osnova te bolezni je propadanje dopaminskih nevronov v kompaktni črni substanci, kar povzroči pomanjkanje nevrotransmitorja dopamina v striatumu. Klinična slika Parkinsonove bolezni je akinetično-rigidni sindrom, katerega glavni znaki so tremor, rigidnost, bradikineza in motnje ravnotežja. Moteno ravnotežje močno vpliva na kakovost življenja bolnikov s Parkinsonovo boleznijo, hkrati pa nanjz zdravili lahko le malo vplivamo. Moteno vzdrževanje ravnotežja je lahko poleg Parkinsonove bolezni tudi posledica bolezni ravnotežnega sistema, malih možganov, sladkorne bolezni, delovanja različnih zdravil in visoke starosti. Namen prvega dela naše naloge je bil izmeriti vzdrževanje ravnotežja med mirnostojo pri zdravih mlajših in starejših preiskovancih, da bi ugotovili, v kolikšni meri starost vpliva na vzdrževanje ravnotežja. V drugem delu naše naloge pa smo nameravali izmeriti vzdrževanje ravnotežja med mirno stojo pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo pred in po vnosu dopaminskega agonista apomorfina, da bi ugotovili, v kolikšni meri to zdravilo popravi moteno vzdrževanje ravnotežja. V nalogi smo merili vzdrževanje ravnotežja med mirno stojo in ocenjevali splošno motorično stanje pri zdravih prostovoljcih ter pribolnikih s Parkinsonovo boleznijo pred in po vnosu apomorfina, da bi preverili naslednji dve hipotezi.1. Pri zdravih osebah (starih od 23 do 61 let) starost ne vpliva pomembno na močnostni spekter nihanja telesa med mirno stojo. 2. Dopaminski agonist apomorfin pri bolniku s Parkinsonovo boleznijo pomembno spremeni močnostni spekter nihanja telesa med mirno stojo. (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih).
Keywords: Drža; Parkinson disease; Parkinsonova bolezen; Physiopathology; Diagnosis; Apomorfin; Nevrološka preiskava; Therapy; Posture; Občutek, motnje; Equilibrium; Ravnotežje; Sensation disorders; Statistika neparametrična; Apomorphine; neurology; nevrologija; Neurologic examination; zdravljenje; Statistics, nonparametric