Vplivi klinastega poviška na sile v sprednjem delu stopala med hojo - Štajer, Tomaž (Rehabilitacija (Ljubljana), 2011)
Izhodišča: Veliko žensk nosi čevlje z visokimi petami. V literaturi najdemo študije, ki opisujejo negativne učinke visokih pet na stopala. Namen naše študije je bil ugotoviti vpliv klinastega poviška na stopalne pritiske. Metode: Z merilnim sistemom F-scan, verzija 5.0 (Tekscan Inc., ZDA), smo petnajstim zdravim študentkam, ki pred tem niso imele poškodb na spodnjih udih, izmerili pritiske na stopalo med hojo. Hodile so bose ter z 2 in 5 cm visokimi klinastimi poviški. Rezultati: Pri hoji s poviški smo ugotovili statistično značilno povečanje pritiskov v predelu palca na obeh stopalih in opazno povečanje v predelu glavice I. stopalnice ki pa je bilo statistično značilno le na desnem stopalu. Pritiski v predelu 2. do 5. glavice stopalnic so se počasi zmanjševali z naraščanjem višine pete klinastega poviška. Enako smo opazili tudi na peti levega stopala. Zaključki: Klinasti poviški, podobno kot visoke pete, povečajo pritiske na medialnem delu stopala spredaj, vendar morda manj kot čevlji z enako visokimi petami.
Keywords: čevlji; klinasti poviški; ortopedski pripomočki; pritiski; stopalo; visoke pete