Pupils', teachers' and parents' definitions of bullying - Danuza, Teuta (Pedagoška obzorja, 2015)
Namen študije je bil raziskati razlike v semantični opredelitvi in v opredelitvi vedenj medvrstniškega nasilja med učenci šol na Kosovu, njihovimi straši in učitelji. V raziskavo je bilo udeleženih 56 staršev, 42 učiteljev in 73 učencev iz dveh 9. razredov nižje srednje šole. Uporabljena je bila revidirana verzija slikovnega preskusa (Smith, Ka - netsuna in Koo, 2007). Učenci so poimenovali pet izmed 39-tih vedenj na sličicah, ki so prikazovala različne oblike in dimenzije medvrstniškega nasilja in tako določili izbor vedenj. Nato so udeleženci vseh treh skupin presodili, če izbrana vedenja oz. kartončki s sličicami prikazujejo izbrane izraze, ki opisujejo medvrstniško nasilje. S hierarhično klaster analizo je bilo izračunanih 6 klastrov. Ugotovljena je bila visoka stopnja skladnosti med tremi skupinami udeležencev v poimenovanju različnih vedenj, ki predstavljajo medvrstniško nasilje. Vseeno pa je poimenovanje vedenj v skupini staršev bliže poimovanju učencev kot pa poimenovanju vedenj pri učiteljih. Razlike so bile predvsem v posredni relacijski agresivnosti: učitelji so v manjši meri poimenovali tovrstna vedenja kot učenci in starši.
Keywords: medvrstniško nasilje; bullying; učenci; učitelji; pupils; starši; teachers; mnenja; parents; definition; stališča; attitudes; medvrstniški odnosi; peer relations; šole; schools; Kosovo