Hidrogeologija Olševe - Krivic, Jure (Geologija, 2002)
Olševo gradijo dobro prepustne karbonatne kamnine, ki predstavljajo obsežen kraško-razpoklinski vodonosnik. Vodonosnik Olševe je potencialni vir pitne vode, ki zaradi svoje visikogorske lege ni ogrožen. Vodonosnik Olševe sestavljajo trije deli, ki so med seboj ločeni s prelomi. V vzhodnem delu masiva sta manjša vodonosnika s površinama 1,9 in 0,8 km2, ki se drenirata proti severovzhodu v porečje Meže. Preostali del masiva Olševe tvori kljub prečnim prelomom relativno enoten vodonosnik, iz katerega odteka voda proti zahodu v dolino Rjavice v Avstriji, kjer izteka velika večina vode iz masiva Olševe.
Keywords: hidrogeologija; kraški vodonosniki; Olševa; oskrba z vodo; pitna voda; podzemne vode; vodni viri