Dokazni predlogi v splošnem in posebnih upravnih postopkih - Kerševan, Erik (Podjetje in delo, 2017)
Razprava kaže, da je treba opozoriti na nekatere posebnosti, ki izvirajo iz narave upravnih postopkov. Navedeno pa v povezavi s pravico stranke do predlaganja dokazov vodi do sklepa, da ima uradna oseba poleg možnosti zavrnitve navedenih predlogov iz razlogov, ki jih sicer poznajo procesne ureditve sodnih postopkov (ker je dokaz nerelevanten, neprimeren ali nepotreben), v upravnem postopku možnost zavrniti dokazni predlog tudi na podlagi vnaprejšnje dokazne ocene. S tem pa po tu zastopanem mne%nju glede na specifičnosti upravnega postopka tudi ni poseženo v pravice stranke do poštenega postopka, saj je njene dokazne predloge upravni organ dolžan skrbno presoditi in se do njih ustrezno opredeliti, tak zaključek postopka dokazovanja pa z vidika procesnih značilnosti upravnega postopka tudi ne vzpostavlja neenakosti strank postopka v njihovem medsebojnem razmerju.
Keywords: administrative procedure; anticipated assessment of evidence; application to take evidence; dokazni predlog; pravica do poštenega postopka; right to a fair procedure; upravni postopek; vnaprejšnja dokazna ocena