Stenske poslikave javne in zasebne arhitekture v Ljubljani med svetovnima vojnama - Mohar, Katarina (Acta historiae artis Slovenica, 2025)
V prispevku se osredotočamo na slikarsko opremo arhitekture v Ljubljani v obdobju med obema svetovnima vojnama ter obravnavamo umetnine, nastale v okviru javnih naročil, in dela, zasnovana za javni pogled – bodisi na fasadah zasebnih in javnih stavb bodisi v notranjščinah, namenjenih kolektivni ali reprezentativni rabi. Ob orisu širšega zgodovinskega in kulturnega okvira naročanja podajamo delni pregled trenutno znanih poslikav ter poglobljeno analiziramo opus Mirka Šubica, najdejavnejšega ustvarjalca na tem področju. Njegova dela predstavljajo pomembno izhodišče za razumevanje razvoja monumentalnega slikarstva v urbanem okolju in odpirajo vprašanja o vlogi umetnosti v kulturnem in družbenem prostoru Ljubljane med obema vojnama.
Keywords: art commissions; freske; javni prostor; monumental painting; monumentalno slikarstvo; murals; public art; Slovenian mural painting; slovensko stensko slikarstvo; Šubic, Mirko; umetnostna naročila