Jurij Vodovnik kot avtor in pevec svojih pesmi - Cvetko, Igor (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2002)
O Vodovnikovem življenju in delu vemo danes že precej. V obsežni monografiji Jest sem Vodovnik Juri, O Slovenskem ljudskem pevcu (1988) je bila zapuščina pohorskega pevca obdelana po etnomuzikoloških kriterijih. Vodovnik je bil popisan, analiziran, definiran in umeščen v širši slovenski prostor. Pa vendar je vrsta vprašanj, ki se nanašajo predvsem na njegovo ustvarjanje, avtorstvo in razširjanje viž, ostalo še odprtih. Avtor skozi pazljivo branje nekaterih njegovih pesmi v tem prispevku poskuša izluščiti nekatera dejstva injih povezati v sliko, ki naj bi dopolnila še en del Vodovnikove zgodbe. Razmišljanja se nanašajo predvsem na del njegovega socialnega kroga, na tiste ljudi, ki so bili z njim tako ali drugače v povezavi z glasbo in peto pesmijo. Torej na mesto lokalnih godcev pri razširjanju petih avtorskih pesmi vnekem okolju in vlogo godčevstva pri uveljavljanju in ohranjanju le-teh med ljudmi.
Keywords: Vodovnik, Jurij, 1791-1858; ljudski pesniki; ljudski pevci; ljudski godci; Slovenia; Slovenija