Postajanje tovarišev v boju - Kirn, Gal (Anthropos (Ljubljana), 2024)
Besedilo izhaja iz koncepta partizanske ekologije in ga postavlja v kontekst druge svetovne vojne ter jugoslovanskega partizanskega boja (nob) protifašistični okupaciji. To besedilo interpretira vrsto partizanskih umetniških del, ki jim je uspelo upodobiti neizmerno senzibilnost za nečloveški svet, rastline, živali ter zlasti gozdove. Teza članka predpostavlja, da si je partizansko gibanje,nasprotno od fašistične okupacije in dominacije nad ljudmi ter naravo, prizadevalo graditi solidarnost med partizani in živalmi/naravo. Članek obravnava nekatere to interpretacijo podpirajoče trope v pesmih, proznih delih, risbah in grafičnem gradivu,kjer gozd postane zatočišče, mesto upora in obljuba osvoboditve.Nadalje članek opiše vznik nastajajoče politične partizanske subjektivnosti, ki vključuje zatirane, a tudi raznolike živali, krdelo volkov, požgana drevesa, ptice, ki kljub trnovim vejam še naprej žvrgolijo, polža kot figuro in kot primer trdoživega upora ter osvobojen gozd. Demonstrativno prikažemo potek procesa, ki ga Deleuze in Guattari imenujeta »postajanje človeška žival«, pa tudi metamorfozo nečloveških figur v »tovariše« v borbi proti fašizmu. Besedilo se zaključi s poskusom uskladitve jugoslovanskega partizanskega boja s splošnejšo razvojno linijo protikolonialnih in ekoloških bojev.
Keywords: Jugoslavija; narodnoosvobodilni boj; odpor; partizanska ekologija; partizanska umetnost