Pappus's Theorem in Grassmannian Gr(3, Csupn) - Sawada, Sumire (Ars mathematica contemporanea, 2019)
V članku študiramo preseke kvadrikov, komponent hiperploskve v Grassmanovih prostorih ?$Gr(3, \mathbb{C}^n)$?, ki so jih vpeljali S. Sawada, S. Settepanella in S. Yamagata leta 2017. To vodi k alternativni formulaciji in dokazu Pappusovega izreka, ki Pappusovo in Hessejevo konfiguracijo premic predstavi kot posebni točki v kompleksnem projektivnem Grassmannovem prostoru. To novo povezavo dobimo s pomočjo tretjega povsem kombinatoričnega objekta, presečne mreže diskriminantnega sestava.
Keywords: discriminantal arrangements; diskriminantni sestavi; Grassmannian; Grassmannov prostor; integer linear programmingPappus's Theorem; intersection lattice; Pappusov izrek; presečne mreže