Dejavnost Utopije - Vogrinc, Jože (Monitor ISH, 2009)
Besedilo je predavanje za laično publiko, ki je bilo adaptacija nedokončane raziskave o Morovi Utopiji kot viru novoveških utopij in ideologij. Poskusa razumeti kompleksno tekstualno strategijo tega dela. Argumentira, da ga ni mogoče ideološko reducirati na zavestne namene pisca, niti na avtorjevo katoliško prepričanje ali naklonjenost komunizmu. Prav to, da ga razumemo kot humanističen literarni tekst, nam omogoči, da razumemo njegove kasnejše učinke. Menipejska satira, zavarovana z distanciacijskimi kompozicijskimi in retoričnimi prijemi, ki postavi oris zamišljene družbe na imaginaren otok v realnem svetu, porodi utopijo kot novoveški žanr, ki si zamišlja zaželeno družbo kot realizabilno. Politični zastavki in učinki novoveških utopij že izhajajo iz verovanja v možnost njihovega uresničenja.
Keywords: More, Thomas, 1478-1535; More, Thomas: Utopija; utopija