Corrosion resistance of NdDyFeB basic alloys - Kobe, Spomenka (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Osnovne zlitine Nd-Dy-Fe-B-X (X=Zr,Hf) smo izpostavili agresivnim korozijskim pogojem in zasledovali korozijski proces z različnimi metodami (elektrokemija, Taflova ekstrapolacijska metoda). V vlažni komori smo merili izgubo teže v obdobju desetih tednov. Korozijske produkte smo analizirali z uporabo X-žarkovne difrakcije ter opazovanjem mikrostrukture z optično mikroskopijo in elektronskimi mikroskopom opremljenim z EDS. V agresivnih medijih kot sta NaCl in ?$H_2SO_4$?, so bile razlike v korozijski hitrosti med različnimi zlitinami majhne. Najmanjšo razliko potenciala med anodno fazo (korozijski produkt) in matrico, ki deluje kot katoda, smo opazili pri zlitini Nd-Dy-Fe-B-Zr. Korozijska hitrost v vodi je bila 0,30 mm/leto pri zlitinah Nd-Dy-Fe-B in 0,02 mm/leto pri zlitinah Nd-Dy-Fe-B-Zr. Enako tendenco smo opazili pri eksperimentih, pri katerih so bile zlitine izpostavljene pogojem, ki so simulirali nasičeno zračno vlago. Najvišja kumulativna izguba teže je bila dosežena s čistim Nd-Dy-Fe-B zlitinami in najnižja z Nd-Dy-Fe-B-Zr zlitinami. Korozijske hitrosti za različne zlitine so bile 0,089 mm/leto za zlitino z dodatkom ?$HfO_2$? in 0,063 mm/leto za zlitino z dodatkom cirkon oksida.
Keywords: korozija; zlitine; trajni magneti