Man as a being of hygiene in a phenomenological and anthropological perspective - Vydrová, Jaroslava (Phainomena (Ljubljana), 2023)
Namen besedila je obravnava fenomena higiene kot tistega, kar zadeva tranzitorno mejo naše telesnosti (živo telo v našem fizičnem telesu), kot dvoumnega in raznolikega fenomena, ki se kaže na mnogotere načine (v polju ekspresivnosti). Študija se sklicuje na plodno sodelovanje med fenomenologijo in filozofsko antropologijo. V prvem delu besedilo analizira, kako o telesnosti razpravlja fenomenološka refleksija, utemeljena na pojmovanju živega telesa pri Edmundu Husserlu in pri nadaljnjih fenomenoloških tematizacijah telesa. Na podlagi takšnega pristopa se spoprimemo z razdelavo problema higiene v njegovi antropološki specifičnosti. S pomočjo antropološkega raziskovanja Helmutha Plessnerja se lahko, v naslednjih delih besedila, približamo partikularnim manifestacijam fenomena higiene ne samo kot izrazov interakcije znotraj družbe (s primeri diplomacije in lepega vedenja), temveč tudi na polju umetniškega izražanja (s primeri higienskih podob v prvi polovici 20. stoletja). Higiena se potemtakem kaže kot fenomen znotraj kompleksnosti prebivanja v svetu in je ni mogoče izpeljevati iz zunanjih (družbeno konstruiranih) ali kavzalno-fizioloških fenomenov. Na takšen način higiena postane posebno vodilo za raziskavo subjektivnosti
Keywords: Edmund Husserl; Helmuth Plessner; higiena; hygiene; lived body; umetnine; works of art; živo telo