Protislovja teorije zgodovinopisja v okvirih skeptične misli Michela Foucaulta - Kaluža, Jernej (Zgodovinski časopis, 2015)
V pričujočem članku poskušamo vzporejati Foucaultovo teorijo z nekaterimi temeljnimi problemi iz zgodovine in teorije zgodovinopisja. Foucaultov pristop je v tem kontekstu lahko zelo uporaben, saj se zoperstavlja tako zgodovinskim univerzalijam kot tudi instrumentalizaciji zgodovinopisja. Posebej se osredotočamo na vprašanje, ali naj bo zgodovinopisje zgolj resnica o preteklosti ali naj vsebuje tudi nasvete in priporočila za sedanjost. Analiza nas pripelje do skrajno skeptične metode zgodovinopisja, kar v praksi implicira dvom in konstantno samoizpraševanje temeljev zgodovinopisja.
Keywords: discourse; diskurz; Foucault, Michel, 1926-1984; historiography; history; judgment; resnice; scepticism; skepticizem; sodbe; truth; zgodovinopisje