Are land snails a signature for the Mesolithic-Neolithic transition? - Lubell, David (Documenta Praehistorica, 2004)
Užitne kopenske polže pogosto v zelo velikih količinah najdemo kot ostanke hranena pozno pleistocenskih in zgodnje-srednje holocenskih arheoloških najdiščih po vsem mediteranskem bazenu. Videti je, da so znamenje za bolj raznolik način preživljanja - kot je prvi zaključil Flannery leta 1969 - in morajo biti zaradi tega na nek način povezani s prehodom od lovstva-nabiralništva k pridelovanju hrane. V članku raziskujemo, na kaj lahko sklepamo iz navzočnosti polžev na najdišču glede na njihovo ekološko, biološko in hranilno vrednost ter raziščemo vedenjske vzorce prazgodovinskih skupin ljudi, ki so jih nabirale in jedle.
Keywords: arheološka najdišča; food; prehrana; polži; mezolitik; neolitik