Štiri stoletja nepretrgane tradicije - Marković, Ivan (Knjižnica, 1993)
Knjižnica Gimnazije Gian Rinaldo Carli (prej Gimnazija z italijanskim učnim jezikom Koper) zavzema posebno mesto med knjižnicami na Koprskem. Izjemno bogata zbirka starih knjig večinoma italijanskih avtorjev in domoznanskega gradiva je zapuščina starega "Kolegija plemičev". Ustanovljen je bil leta 1612 in nepretrgoma deluje tu pod različnimi imeni in v različnih oblikah. Zaradi zemljepisne lege in specifičnih zgodovinskih okoliščin imajo fondi te knjižnice velik raziskovalni potencial.
Keywords: šolske knjižnice; srednje šole; knjižnični fondi; Koper