Geopolitical positioning of twin cities - Okunev, igor Y. (Teorija in praksa, 2017)
Članek se ukvarja s fenomenom "spojenih" oz. mest dvojčkov s perspektive kritične geopolitike in socialnega konstruktivizma. V analizo so zajeta mesta Narva/Ivangorod, Valga/Valka in Blagoveshchensk/Heihe. Rezultati razkrivajo, da si posamezni pari mest kljub različnim geopolitičnim izhodiščem delijo podobne vzorce družbeno-prostorskega razvoja in povezovanja z okolico. Identitete posameznih parov mest se sicer močno razlikujejo glede na etnični izvor prebivalstva. V tem pogledu ruska mesta gradijo svojo identiteto zlasti na varovalni podobi "trdnjave - nacionalnega oporišča", medtem ko estonska in finska mesta bistveno bolj poudarjajo pomen dobrososedskih odnosov in sodelovanja. Ta sistem je opazen v obeh situacijah, se pravi, pri zaprti meji med dvema mestoma s prevladujočo etnično rusko populacijo in na mejah med etnično mešanimi mesti (Narva/Ivangorod na rusko-estonski meji in Blagoveshchensk/Heihe na rusko-kitajski meji).
Keywords: Borderlands; Cities and towns; Geopolitics; Geopolitika; Mesta; Obmejna območja; Rusija; Russia