Biološki označevalci in njihova uporaba pri razvoju in zagotavljanju varnosti zdravil - Fic, Anja (Farmacevtski vestnik, 2013)
Biološki označevalci so biološki kazalniki ali napovedniki zdravja, bolezni ali zastrupitve in so široko uporabni pri ugotavljanju etiologije bolezni, patofizioloških, farmakoloških in toksikoloških procesih ter v diagnostiki. V procesu raziskav in razvoja novih zdravil lahko s pomočjo ocenjenih bioloških označevalcev merimo učinkovitost zdravljenja ter predvidimo neželene učinke zdravil. Biološki označevalci tako pripomorejo k razvoju zdravil, znižajo stroške in skrajšajo čas razvoja zdravila, pomagajo pri izbiri najboljših kandidatov za učinkovine, bolje napovejo učinkovitost in varnost zdravila in odpirajo pot osebni medicini.
Keywords: biološki označevalci; farmakologija; klinična farmakologija; razvoj zdravil; security; toksikologija; varnost