Stopenjski oralno-senzorni pristop k učenju hranjenja pri otrocih z motnjami hranjenja - Korošec, Barbara (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Težave pri hranjenju in neuspevanje otroka so v zgodnjem otroštvu pogoste. Srečamo jih pri sicer zdravih otrocih, še pogosteje pa pri otrocih z motnjami v nevrološkem razvoju. Pri takem otroku je potrebno izključiti anatomske vzroke in težave pri hranjenju zaradi težav pri gibanju ust in delov ustne votline. Težave pri hranjenju so pogosto povezane s preobčutljivostjo na dražljaje okoli ust in v ustni votlini. Te težave je potrebno prepoznati čim prej in otroka skupaj z družino vključiti v terapevtski program. V članku predstavljamo osnovne principe dela stopenjskega oralno-senzornega pristopa pri učenju hranjenja, ki so ga razvile Kay A. Toomey in kolegice. Rezultati študij kažejo, da je ta program učinkovit.
Keywords: Child; Feeding and Eating Disorders; feeding disorder; hypersensitivity; motnje hranjenja; otrok; sensory oral approach; senzorna preobčutljivost; stopenjska senzorna stimulacija; terapija; therapy