Gnosis and pistis in Tillich's and Kierkegaard0s philosophical theology - Briedis, Mindaugas (Phainomena (Ljubljana), 2025)
Članek analizira in primerja filozofsko teologijo pri Kierkegaardu in Tillichu. Navadno oba razumemo kot predstavnika iste (eksistencialistično-protestantske) tradicije, a različno dojemanje poglavitnih vprašanj in možnosti, da filozofska teologija odgovori nanje, je oba misleca vodilo k radikalno drugačnim zaključkom glede filozofije religije. Natančnejši vpogled v to, kako razumeta vero (pistis), razpira nove možnosti interpretacije Kierkegaardovih in Tillichovih idej, namesto da bi preprosto sprejeli »hrestomatične« analize. Tillichova implicitna zvestoba platonskim in heglovskim idejam eksistencialne vidike njegovega sistema podreja odgovorom, ki jih je mogoče opisati kot »gnostično« razumevanje vere in védenja. To prekoračuje meje teoretskega védenja, kakor jih je začrtal Kierkegaard. Takšna Tillichova ontološka zvestoba pomeni, da sleherno religiozno izkustvo vključuje ontološko iskanje. Po Tillichu tovrstna temeljna predpostavka interakcije s svetim omogoča kritičen pogled na Kierkegaardovo znamenito interpretacijo bibličnih mitov in omogoča zagovor mnenja, da »slepa« vera ni edina možnost njihovega dojetja. S tem se Tillichu odpre pot k racionalizaciji slehernega vidika krščanstva in h govoru o »resničnem bogu«, bogu onkraj bogov dejanskih religij
Keywords: Paul Tillich; religiozno izkustvo; Soren Kierkegaard; teologija; védenje; vera