Spletno nadlegovanje v šolah z vidika spola - Brečko, Barbara Neža (Šolsko polje, 2019)
Spletno nadlegovanje je oblika medvrstniškega nasilja in pereč problem tako v svetu kot Sloveniji. V okviru projekta Odklikni! je bila spomladi 2018 izvedena raziskava v slovenskih osnovnih in srednjih šolah, v kateri je sodelovalo 5290 mladih, raziskava pa kaže visok delež mladostnikov, ki so že doživeli spletno nadlegovanje. Raziskava kaže, da so žrtve spletnega nadlegovanja pogosteje dekleta, kar je skladno tudi z obstoječimi mednarodnimi študijami. V članku smo opredelili spletno nadlegovanje in različne oblike spletnega nadlegovanja ter podali kratek pregled rezultatov obstoječih raziskav. V nadaljevanju članka se osredotočamo na ugotovitve raziskave projekta Odklikni! - predvsem na spletno nadlegovanje z vidika spola. Pri tem analiziramo stališča mladih do spletnega nadlegovanja, katere vrste nadlegovanja doživljajo dekleta in katera fantje, saj se oblike nadlegovanja med spoloma razlikujejo. Kot ugotavljamo, so tudi v doživljanju spletnega nadlegovanja velike razlike med spoloma - dekleta se zaradi nadlegovanja v veliko večji meri počutijo zaskrbljena, pod stresom, prestrašena, nemočna ter depresivna, fantje pa v veliko večji meri štejejo nadlegovanje kot zabavo, nadlegovanje se jim zdi smešno, vseeno jim je, če doživljajo nadlegovanje, oziroma nadlegovanje na njih nima vpliva. Lahko bi rekli, da gre pri fantih za normalizacijo pojava oziroma nezavedanje, da gre za obliko nasilja. Do normalizacije pojava prihaja tako pri žrtvah kot pri nadlegovalcih.
Keywords: cyberviolence; education; gender; ICT; IKT; medvrstniško nasilje; mladi; peer violence; spletno nadlegovanje; spol; Šolsko polje; The School field; vzgoja in izobraževanje; youth