Video-analiza za vrednotenje in popravljanje tehnike teka - Špenko, Matic (Šport (Ljubljana), 2019)
Vrednotenje in popravljanje tehnike teka je smiselno za zmanjševanje tveganja pred poškodbami. Klinično uveljavljena tridimenzionalna (3D) kinematična analiza parametrov gibanja je za potrebe analize teka precej draga in časovno potratna metoda, zato se dobra alternativa zdi dvodimenzionalna (2D) video analiza. Dosedanje raziskave ugotavljajo dobro ponovljivost 2D video analize za vrednotenje sklepnih položajev med tekom, določanje vzorca postavitve stopala in časovno opredelitev posameznih faz koraka. Ponovljivost 2D video analize je nekoliko višja znotraj preiskovalca kot med preiskovalci. Avtorji ugotavljajo tudi dobro veljavnost 2D video analize teka pri določanju vzorca postavitve stopala na podlago, analizi kota v kolku in primika stegnenice v čelni ravnini, rezultati raziskav pa so si nekoliko nasprotujoči pri vrednotenju veljavnosti 2D video analize za določanje naklona medenice in položaja kolenskega sklepa. Pri zajemu posnetkov je potrebno biti pozoren na kakovost videoposnetka, dobro osvetlitev merjenca, ustrezno postavitev kamere, stalno oddaljenost kamer od merjenca, koristna je tudi označba kostno-anatomskih točk.
Keywords: kinematics; kinematika; reliability; running; running cycle; sport; šport; tek; tekaški cikel; video analiza; video analysis; zanesljivost