Analysis of concentration and sedimentation of suspended load in the reservoirs - Dolinar, Bojana (Acta geotechnica Slovenica, 2008)
Prispevek obravnava problem sedimentacije lebdečih plavin v akumulacijskih jezerih. Kot primer je prikazano jezero hidroelektrarne Boštanj na reki Savi. Cilj opisanih raziskav je bil ugotoviti vrsto in količino sedimentiranega materiala v jezeru v izbranem časovnem obdobju. V ta namen je bila preiskana mineralna in kemična sestava ter koncentracija in velikost suspendiranih delcev pri vtoku vode v akumulacijsko jezero in ob njenem iztoku. Za ugotovitev vsebnosti lebdečih plavin je bilo odvzetih 24 vzorcev vode z območja vtoka in iztoka vode iz akumulacijskega jezera. Istočasno je bil izmerjen pretok reke Save. Trdni delci so bili iz vode izločeni s pomočjo usedanja in v zaključni fazi izparevanja vode. Rezultati preiskav so pokazali, da se koncentracija suspendiranega materiala na posamezni lokaciji spreminja v odvisnosti od pretoka vode in jo je mogoče izraziti z eksponentno funkcijo. V sestavi lebdečih plavin se pojavljajo karbonati, muskovit/illit, kremen in klorit ter v manjši meri plagioklazi in organski detritus. Glede na velikost zrn se preiskani materiali uvrščajo med melje. Ugotovljeno je bilo, da je količina suspendiranega materiala pri enakem pretoku vode ob vtoku v akumulacijsko jezero večja kot ob iztoku. Razlika predstavlja material, ki se je v jezeru sedimentiral zaradi zmanjšane hitrosti vode kot posledice zajezitve reke. Rezultati preiskav zrnatosti so pokazali, da so se usedali predvsem delci velikosti 20 m do 100 m. Primerjava mineralne sestave vzorcevz obeh odjemnih mest je pokazala nekoliko manjši delež karbonatnih zrn in težkih mineralov ter večjo vsebnosti organskega detritusa in glinenih delcev na mestu iztoka vode iz jezera. Ob upoštevanju dejanskega pretoka vodev obdobju od julija 2006 do julija 2007 ter preiskanega razmerja med pretokom vode in količino suspendiranega in sedimentiranega materiala, je ocenjena skupna količina sedimentiranega materiala v tem času.
Keywords: Boštanj; jezera; rečne naplavine; sedimentacija