Academic library user survey - Petr, Kornelija (Knjižnica, 2001)
V prispevku so predstavljeni rezultati raziskave, ki je bila izvedena leta 1998 med uporabniki Knjižnice Pedagoške fakultete v Osijeku, Hrvaška. Cilj raziskave je bil ugotoviti stopnjo zadovoljstva oziroma nezadovoljstva uporabnikov s storitvami knjižnice, njenim fondom in zaposlenimi. Dobljeni rezultati kažejo, da obstajajo pri uporabi knjižnice razlike med dvema največjima skupinama uporabnikov t.j. med študenti in pedagoškim osebjem. Omenjeni skupini se razlikujeta, med drugim, po vzroku obiskovanja knjižnice in stopnji zadovoljstva z obiskom knjižnice, kot tudi po stopnji poznavanja in uporabe informacijske tehnologije. Knjižnično osebje mora omenjene razlike upoštevati pri delu z različnimi skupinami uporabnikov ter posebno pozornost nameniti izobraževanju študentov. Na osnovi analize rezultatov ankete avtorica zaključuje, da: se osnovni skupini uporabnikov razlikujeta po svojih željah in zahtevah, ki jih naslavljata na knjižnico, stopnja (ne)zadovoljstva uporabnikov je odvisna od tega, kateri skupini pripadajo in uporabniki s področja naravoslovja oziroma družbeno-humanističnih ved v enaki meri uporabljajo informacijsko tehnologijo.
Keywords: Pedagoška fakulteta Osijek; visokošolske knjižnice; merjenje uspešnosti; evalvacija; uporabniki