Bolniški stalež - Teržan, Metka (Medicinski razgledi, 1998)
V članku so zbrane osnovne pravne podlage o pristojnostih in pravicah, ki se nanašajo na zdravstveno upravičeno odsotnost z dela. Predstavljen je način zbiranja podatkov o bolniškem staležu. Opisano je, kako pristopiti k analizi bolniškega staleža in kakšni so cilji. Navedenih je tudi nekaj osnovnih načinov za zmanjševanje bolniškega staleža, opisana pa so tudi splošna načela, po katerih naj bi se ravnali zdravniki splošne medicine ob odobritvi bolniškega staleža.
Keywords: Absenteeism; bolniški dopust; Sick leave; zdravstveno zavarovanje; Legislation and jurisprudence; delovno pravo; Statistics and numerical data; Insurance, health; Physicians, family