On the relationship between caring and coaching leadership - Kuusilehto-Awale, Lea (Vodenje v vzgoji in izobraževanju, 2014)
Ta prvi poskus kartiranja področja med negovalnim in trenerskim vodenjem predpostavlja, da imata skupno osnovo. Vodstvena filozofija izobraževalnega vodje in športnega trenerja, usmerjena v človeka, je bistvena za odnos med izobraževalcem in izobraževanim ter trenerjem in treniranim in vodi do socialno konstruktivističnega in izkustvenega pojmovanja znanja in učenja, pri čem se vodenje učenja zavestno dogaja med medsebojnim delovanjem in soudeležbo. Negovalno in trenersko vodenje se uresničujeta v relacijski interakciji, ki temelji na vzajemni privolitvi in zaupanju, ki porajata samozavest, spoštovanje in predanost, okoliščine za učenje in delo, ki ne vsebujejo ustrahovanja, poniževanja in zatiranja.
Keywords: caring; coaching; filozofija vodenja; human-centred philosophy; leadership; profesionalni razvoj; ravnatelji; relationality; strokovna usposobljenost; trenerji; vodenje