Vpliv amputacije prstov na funkcijo roke - Kuret, Zala (Rehabilitacija (Ljubljana), 2011)
Izhodišča: Med vsemi amputacijami so amputacije prstov na roki najpogostejše. Klinične slike so pestre, lahko je poškodovanih več prstov, na različnih anatomskih ravneh, na dominantni ali nedominantni roki. Znano je, da amputacija prstov vpliva na funkcijo roke, vendar je o tem v doslej objavljeni literaturi malo podatkov. Metode: V raziskavo smo vključili osebe po delni ali popolni amputaciji enega ali več prstov na roki, ki so bile pregledane v ambulanti za ročno protetiko URI - Soča. Funkcije roke smo ugotavljali s Southamptonskim testom za ocenjevanje roke (Southampton Hand Assessment Procedure - SHAP). Rezultati: Meritve smo opravili pri petnajstih osebah. Amputacija prstov je statistično značilno vplivala na skupni indeks prijemov, indeks za triprstni prijem in pincetni prijem (p<0,05), za ostale prijeme pa razlika med roko z amputiranimi prsti in nepoškodovano roko ni bila statistično značilna. Zaključki: Iz opravljenih meritev s testom SHAP lahko sklepamo, da amputacija prstov vpliva na funkcijo roke; najizraziteje se odraža pri triprstnem in pincetnem prijemu.
Keywords: amputacija; funkcija; prsti; roka