Re-thinking the Mesolithic-Neolithic transition in the Iberian peninsula: a view from the West - Oosterbeek, Luiz (Documenta Praehistorica, 2001)
Članek obravnava prehod iz mezolitika v neolitik na Iberskem polotoku s kritičnim pretresom obstoječih modelov in konceptov. Izhodišče je očitna raznolikost arheoloških zapisov. V tej perspektivi prehod ni hitra ekonomska in demografska sprememba, ampak počasen in asinhron politični proces, kjer različne regionalne skupine sprejemajo inovacije, a ob tem ohranjajo razlike.
Keywords: archaeology; arheologija; mezolitik; neolitik; Iberski polotok; neolitizacija