Uporaba bioloških odpadkov za pridobivanje bioplina - Kolbl, Sabina (Gradbeni vestnik, 2016)
V članku obravnavamo možnost izrabe biološko razgradljivih odpadkov za pridobivanje bioplina z anaerobno presnovo. Na podlagi eksperimentalno izmerjenih biometanskih potencialov bioloških odpadkov v mezofilnem temperaturnem območju, dinamike nastajanja metana, fizikalno-kemijskih parametrov za optimalno delovanje procesa in statističnih podatkov o količini zbranih bioloških odpadkov v Sloveniji smo izračunali potencialno proizvodnjo metana za območje Slovenije.
Keywords: anaerobic digestion; anaerobna presnova; biological waste; biološki odpadki; metanski potencial; methane potentia