Uporaba managementskih orodij v slovenskih organizacijah - Nedelko, Zlatko (Izzivi managementu, 2013)
V managementu je razvitih nešteto idej in konceptov, ki jih zaposleni uporabljajo pri svojem delu v organizacijah. Uporaba managementskih idej in konceptov v poslovni praksi se uresničuje s pomočjo managementskih orodij. Temeljni namen prispevka je predstaviti stanje uporabe managementskih orodij v slovenskih organizacijah, primerjati njihovo uporabo z visoko razvitimi zahodnimi ekonomijami ter opredeliti temeljne smernice za prihodnjo uporabo managementskih orodij v slovenskih organizacijah. V slovenskih organizacijah so v ospredju orodja, ki podpirajo optimizacijo delovanja organizacij, tem sledijo orodja za podporo managementa odnosov z odjemalci. V visoko razvitih zahodnih ekonomijah, npr. EU 15 in ZDA, pa so v ospredju orodja za podporo managementa odnosov z odjemalci, orodja za optimizacijo poslovanja pa niso več v ospredju. Takšno stanje uporabe managementskih orodij v slovenskih organizacijah nakazuje na še vedno odprta vprašanja preoblikovanja organizacijin optimizacije njihovega delovanja. Na temelju trendov uporabe orodij v zahodnih ekonomijah prispevek podaja smernice za prihodnjo uporabo managementskih orodij v slovenskih organizacijah.
Keywords: management; organizacija; orodja; poslovno okolje; Slovenija