Kronična urtikarija in njen vpliv na kakovost življenja bolnikov - Kramberger, Urška (Farmacevtski vestnik, 2017)
Čeprav kronična urtikarija, ki jo pogosto spremlja angioedem, večinoma ne ogroža bolnikovega življenja, pa lahko izrazito poslabša njegovo kakovost. Da bi proučili vplive različnih dejavnikov na kakovost življenja bolnikov, smo pripravili anketne vprašalnike in jih razdelili preiskovancem s KU na Dermatovenerološki kliniki UKC Ljubljana in na Kliniki Golnik. Popolnoma izpolnjene anonimne ankete nam je vrnilo 38 bolnikov (88 %) od 43 povabljenih. Med njimi je bilo pričakovano več žensk, in sicer 33 ali 87 %. Izsledki naše raziskave kažejo, da bolezen izrazito poslabša kakovost življenja bolnikov. Angioedem je bil pogosteje prisoten pri tistih, ki so imeli KU že več kot 5 let. Oboleli iz te skupine so imeli tudi statistično značilno več težav z videzom in samozavestjo. Bolniki s hujšo obliko bolezni so pogosteje poročali o motnjah spanca in težavah v družabnih stikih. Naša raziskava je izpostavila tudi močan vpliv stresa na pojav, trajanje in izrazitost KU.
Keywords: anketni vprašalnik; Diagnostika; kakovost življenja; kožne bolezni; kronična utikarija; standard of living; zdravljenje kronične urtikarije