OZN in boj proti mednarodnemu terorizmu - Prezelj, Iztok (Teorija in praksa, 2016)
Organizacija združenih narodov (OZN) se je v omejenem smislu ukvarjala z grožnjo mednarodnega terorizma že v času hladne vojne, celovitejši pristop pa je bil oblikovan po 11. septembru 2001, ko je bil terorizem zaznan kot grožnja mednarodnemu miru in varnosti. Članek predstavi naraščajočo vlogo OZN v boju zoper mednarodni terorizem in utemelji celovitost pristopa OZN. Članek zagovarja argument, da se je stanje na področju globalnega protiterorizma dokaj izboljšalo zaradi celovitosti in sistematičnosti protiterorističnega delovanja OZN, vendar pa obstajajo še številni sistemski izzivi, ki omogočajo nadaljnjo delovanje nevarnih terorističnih skupin in posameznikov. Članek posebej izpostavi izziv usklajevanja učinkovitih protiterorističnih ukrepov in hkratnega spoštovanja človekovih pravic, problem razširjene vloge Varnostnega sveta kot stalnega zakonodajalca na protiterorističnem področju, problem implementacije sprejetih ukrepov in problem koordinacije širokega spektra protiterorističnih ukrepov.
Keywords: boj proti terorizmu; Človekove pravice; Human rights; International organizations; International security; International terrorism; Mednarodna varnost; Mednarodne organizacije; Mednarodni terorizem; OZN